Birleşmiş Milletler tarafından alınan kararla 3 Aralık, 'Uluslararası Engelliler Günü' olarak kutlanmaya başlanmıştır. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde engellilik sorunu, engelliliğin önlenmesi ve engellilerin eğitimi konusu üstünde durulur. Bugün dünyada engelli insanların sorunlarına dikkat çekmek ve onları daha iyi anlayabilmek amacı ile belirlenmiştir.

Kocaeli Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Elif Karagün bugün (03.12.2019) Dilan Kaya ve Gizem Uçar'ın sunduğu Güne Bakış programına konuk oldu.

"Engelde Farkındalık"

3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü amacına dair bilgilendirmelerde bulunan Doç. Dr. Elif Karagün, "3 Aralık, 1992 yılında Birleşmiş Milletler tarafından engelli bireylerin sorunlarına dikkat çekmek ve onlara daha iyi bir yaşam alanı oluşturabilmek için belirlenmiş bir gündür. Farkındalık yaratma amacıyla oluşturulmuştur. Önemli olan bu konuyu bir güne sığdırmak değil; konu hakkında dünya geneline yayılmak, kamuoyu oluşturmak ve konuya odaklı çalışmalar yapmak adına sivil toplum örgütleriyle sosyal medya aracılığıyla bilinç yaratmaktır." ifadelerini kullandı.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü
2 Aralık 2019
Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
"Eğitim Hakkı Herkesin"

Doç. Dr. Elif Karagün engelli vatandaşların sahip olduğu haklara değinerek, "Yasalara baktığımızda konu hakkında 5378 sayılı Kanunda mimari, bina erişimleri, ulaşım, eğitim, kültür, iletişim alanlarında düzenlemeler yapıldığı görülüyor. Engelli bireylere öncelikler tanınıyor. Fakat bazı toplumların bu konuda bilinçli olduğu söylenemez ve bu da engelli bireyin eğitim hayatı olsun, iş yaşamı olsun sıkıntı yaratabiliyor. Bireyin engeli yüzünden hiçbir gerekçeyle eğitim hakkı engellenemez ve özel durumları ile farklılıkları ele alınarak yaşadıkları çevrede bütünleştirilmiş eşitlik kavramına uygun eğitimler verilebilir. Her insana koşullara uygun olanakları arttırarak eğitim hakkı tanınmalıdır. Engelli bireylerin iş hayatında yaşadıkları sorunlarla ilgili de yapılması gereken çok şey var diye düşünüyorum." dedi.

"Sempati Değil Empati Duymamız Gerekli"

Kocaeli Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Elif Karagün, toplumumuzda engelli bireylere nasıl yaklaşmamız gerektiğini şu sözlerle kaydetti:

"Engelli bireylerin farkında olmalıyız. Biz de her an her şeyi yaşayabiliriz. Onları anlayabilmemiz gerekiyor. Sempati değil empati duymamız gerektiğini unutmamalıyız. O duyguyu hissetmeliyiz. Bu konuya sorun odaklı değil, çözüm odaklı yaklaşmamız gerekir. Hayatı kolaylaştırmak için yaşama sahip çıkmalıyız. Bunun için de ilkokul itibariyle anlamaya yönelik eğitimler verilmelidir. Hepimizde bu yaklaşım duyarlılık geliştiren bir davranış olmalıdır. Onlar yapamaz diye düşünmeden erişimlerine destek sağlamalıyız. İletişim halinde bulunup yardım isteyip istemediklerini sormalıyız. Sonrasında yönlendirmelerde bulunmalıyız. Bağımsız yaşamayı göz ardı etmeden, müdahale etmenin gerektiği durumlarda yardımcı olmalıyız ki bunlar önemli noktalardır."

Haber : Ayşe SAYIN (Radyo K.İ)