Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (KOÜ TTO), Doğu Marmara Konsorsiyumu içerisinde yürüttüğü Avrupa Birliği projesi 'COSME' ile bölgedeki KOBİ'lere destek veriyor.
Orta ve küçük ölçekli işletmelerin rekabet edilebilirliğini arttırmaya yönelik, 2014-2020 yıllarını kapsayan birlik programı olan 'COSME' ile Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi'nin desteğiyle, firmalar Avrupa ve Dünya'ya açılıyor.
Proje kapsamında bilgiler veren KOÜ TTO Yöneticisi Mehlika Kocabaş, Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi'nin de içerisinde yer aldığı Doğu Marmara Konsorsiyumu'nun bölgemizdeki projeyi yürüttüğünü söyledi. Bir AB projesi olan COSME programı ile ülkemizdeki KOBİ'lerin, AB ülkelerindeki projelerde daha fazla yer alması, daha profesyonel, daha kurumsal hareket etmesi, marka-patent konularında daha bilinçli olunmasının hedeflendiğini belirten Mehlika Kocabaş, "COSME yani Avrupa İşletmeleri Ağı Projesi ile firmaların birbiriyle bağ kurabileceği bir network (ağ) kuruldu. Projede dünya çapında 62 ülke 600 kuruluş ile yer alıyor. Projede, yaklaşık 6 bin firmaya hizmet veriliyor. Firmaların neler yaptığı, Ar-Ge, inovasyon konusunda ürettiği ürünleri bir platformda tanımlanmış durumda böylece geniş bir network içerisinde firmalar birbiriyle ortaklık kurabiliyorlar" dedi.
2014 yılında başlayan projede Doğu Marmara Konsorsiyumu olarak denetimden geçtiklerini ve 2016 yılı sonunda projenin ilk ayağını başarıyla tamamladıklarını aktaran Mehlika Kocabaş "Bugüne kadar birçok firmaya seminerler, eğitimler, markalaşma ve lisans alma konularında bilgilendirme toplantıları düzenledik. Proje dahilinde bu firmaların profillerini de diğer ülkelerdeki firmaların görebileceği şekilde Avrupa İşletmeleri Ağı'na dahil ettik. İlk etapta firmaların ürünlerini dışarıya pazarlamak mı yoksa yeni bir teknolojiyi ülkemize mi getirmek istiyorlar bunun cevabını öğreniyor ve buna göre adımlar atıyoruz. Şuan firmalarımızın, daha inovatif bakmalarını, AB standartlarında ürünler üretmelerini ve ürünlerini AB normlarına tanıtabilmelerini sağlıyoruz" ifadesinde bulundu.
İlk aşamada Kocaeli Üniversitesi Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren firmalar ile çalışmalara başladıkları ve güzel geri dönüşler aldıklarını vurgulayan Mehlika Kocabaş, "Kocaeli Üniversitesi ve Teknopark adına bu projeyi yürüttüğümüz için biz daha çok teknoloji firmalarını, inovasyona yönelik firmaları proje kapsamında değerlendiriyoruz. Ve bu kapsamda da kendilerini bilgilendiriyor ve tanıtım toplantıları düzenliyoruz. Ama amacımız tüm sektörlerde bu işbirliğini geliştirmek" dedi.
Mehlika Kocabaş son olarak, bu projede Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi'nin Doğu Marmara Konsorsiyum'un bir parçası olduğunu, bu konsorsiyumun Bursa KOSGEB liderliğinde, Kocaeli'den ABİGEM Doğu Marmara, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Uludağ Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve Eskişehir Sanayi Odası'ndan oluştuğunu sözlerine ekledi.