Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haşim Boyacı, erkeklerde ve obez insanlarda daha sık görülen uyku apnesinin kişide öğrenme bozukluğuna, dikkat dağınıklığına ve hipertansiyona neden olabileceğinin altını çizdi.
Sesil Neğiş ve Çağdaş Dandan'ın sunduğu Radyo K.İ.'nin haber aktüel programı Güne Bakış'a katılan Prof. Dr. Haşim Boyacı, uykuya fiziksel ve zihinsel açıdan dinlenmek için ihtiyaç duyduğumuzu belirterek, uyku saatinin kişiden kişiye değiştiğini ve uyku süresini belirleyen en önemli etkenin yaş faktörü olduğunu kaydetti.
Apne kelimesinin nefes durması anlamına geldiğini söyleyen Prof. Dr. Haşim Boyacı, "Yapılan çalışmalarda uyku apnesi sadece solunum durmasına bağlı değil, derin nefes alamama gibi üst solunum yoluna bağlı da ortaya çıkabiliyor" ifadelerini kullandı. Uyku apnesinin etkilerine değinen Boyacı, "Uyku apnesi kişide öğrenme bozukluğuna, dikkat dağınıklığına ve hipertansiyona neden olur" şeklinde konuştu.
Uyku apnesinin ülke genelinde yaygın olarak görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Boyacı, "Türkiye'de %5 ile %10 arasında uyku apnesi hastası var. Bu hastalık erkeklerde ve obez insanlarda daha sık görülüyor" dedi. Hastaların büyük bir kısmının obez olduğu için gün içerisinde de nefes darlığı çektiğini ve buna bağlı olarak hastaların kalplerinin yorulduğunu ifade eden Prof. Dr. Boyacı, obez insanların kilo vermeleri durumunda uyku apnesi olma ihtimallerinin azaldığını, anatomik yapısal bozuklukları olan bireylerin tedavi edilmesi halinde uyku apnesinin de tedavi edilebileceğini kaydetti.
Prof. Dr. Haşim Boyacı, uyku apnesine karşı farkındalıkların arttırılması gerektiğini belirtirken "Özellikle kilolu, boynu kısa, çenesi küçük insanlara 'Horluyor musunuz?' diye sorduğunuzda evet cevabını alıyorsanız onlara uyku laboratuvarlarına gitmelerini rica edin. Çünkü bu durum sadece uykusuzluk problemine değil çok ciddi hastalıklara yol açabilir" diyerek sözlerini sonlandırdı.
Haber: Aygün BAŞ (Radyo K.İ.), Fotoğraf: İsa GÜNER (Radyo K.İ.)