KOÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Zengin, kemik iliğinin kan hücrelerinin yapıldığı doku olduğunu söyledi. Prof. Dr. Zengin, Kocaeli Üniversitesi'nin kemik iliği nakli konusunda oldukça gelişmiş olduğuna vurgu yaptı.
Helin Kaya ve Onur Güneş'in sunduğu Radyo K.İ.'nin haber aktüel programı Güne Bakış'a katılan Prof. Dr. Emine Zengin konuşmasına, "Kemik iliği, kemiklerin içinde kan hücrelerinin yapıldığı süngerimsi dokunun adıdır" diyerek başladı. Kemik iliğinin işlevlerinden bahseden Zengin, "Kemik iliğinde oluşabilecek bozukluklar doğuştan veya sonradan olabilir. Bazı tümörler ve hastalıklar kemik iliğine zarar vererek kemik iliğinde yetersizliğe ve bu hastalığın ortaya çıkmasına sebep olabilir" dedi. Kök hücrenin kemik iliği hastalığı tedavisinde en iyi yöntemi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Zengin, "Vericisi olmayan hastalarda ilaç tedavisi gibi geçici ve çeşitli tedavi yöntemleri uygulanır. Kemik iliği nakli sadece kemik iliği yetersizliğinde değil lösemi hastalarında, kalıtsal kan hastalıklarında, onkolojik tümörler ve bazı metabolik hastalıklarda da yapılır" dedi.
Kocaeli Üniversitesi'nin kemik iliği nakli konusunda oldukça gelişmiş olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Emine Zengin, 2014'te Kızılay'ın TÜRKÖK projesiyle birlikte Türkiye'de gönüllü ilik bağışçılarının arttığına dikkat çekti. Prof. Dr. Zengin, "Türkiye'de 150-200 bin civarında donör var. Dünyada ise kemik iliği vericisi sayısı bugün 30 milyona ulaşmış durumda. Amerika, Almanya, İsrail ve Güney Kore gibi ülkeler bağışçı sayısında üst sıralarda geliyor. Türkiye'de de bu sayıyı arttırmak için Kızılay'ın Sağlık Bakanlığı'nın desteği ile kemik iliği için gerekli olan maliyeti karşılaması gerekiyor. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da bu gerekliliği 'Kemik iliğinde donör sayısının 1 milyona çıkarılması düşünülüyor' diyerek dile getirmiştir" ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.
Haber: Ayşegül Şahan (Radyo K.İ.), Fotoğraf: İsa Güner (Radyo K.İ.)