AKTS Etiketi (ECTS Label), bütün ön lisans, lisans ve yüksek lisans programlarında Avrupa Kredi Transfer Sistemini doğru bir şekilde uygulayan yükseköğretim kurumlarına Avrupa Komisyonu tarafından titiz bir inceleme sonucunda verilen, kurumun prestij ve kalitesini arttıran bir belgedir. Uluslararası ölçütlere göre değerlendirilerek verilen Diploma Eki ve AKTS Etiketlerinin her ikisi de yükseköğretim kurumunun kalitesini ve saygınlığını artıran bir eğitimde akreditasyon belgesidir ve kurumlara uluslararası güvenilirlik sağlar.

Üniversitemizde 2009 yılından bu yana Eğitimde Uluslararası Akreditasyon Süreci başlatılmış olup bu sürecin ilk basamağı olan 'Diploma Eki Etiketi (DS Label) alma aşaması 2011 yılında, AKTS Etiketi (ECTS Label) alma aşaması da Aralık 2013'te başarı ile tamamlanmıştır. Üniversitemizde Eğitimde Yeniden Yapılanma ve Kalite Süreci olarak isimlendirilen akreditasyon süreci, Avrupa Yüksek Öğretim Reformu ile uyumlu olarak, Avrupa bölgesinde yükseköğretim alanında öğrencilerimize verilen diplomaların ve eğitim - öğretimimizin tanınmasını sağlamıştır. 2013-2017 döneminde Avrupa Eğitim Komisyonu'na Türkiye'den AKTS Etiketi için 38 üniversite müracaat etmiş ve Kocaeli Üniversitesi dahil 15 üniversite bu başarıyı yakalamıştır. "Avrupa Bölgesinde Yükseköğretimle İlgili Belgelerin Tanınmasına İlişkin Sözleşme" olan Lizbon Tanıma Sözleşmesi, Avrupa Bölgesi'nde bir başka ülkeden alınmış olan derece ve öğrenim sürelerinin tanınmasına ilişkin usulleri belirleyen ve hukuksal bağlayıcılığı olan bir belgedir. Diploma Eki Etiketi ve AKTS Etiketi süreçleri bu tanınma mekanizmalarının basamaklarını oluşturan uluslararası kalite değerlendirme süreçleridir.

Üniversitelerin eğitim programlarının görünebilir ve çağdaş olması ve belli bir akreditasyondan sonra öğrenci ve öğretim elemanı hareketliliğinin sağlanabilmesi 21. yüzyılda çok önem kazanmıştır. Bu anlamda AKTS, öğrencilerin aldıkları ve başarılı oldukları ders kredilerinin, bir yüksek öğretim kurumundan diğerine aktarılmasını sağlayan bir sistemdir. Ülkeler arasında gerek eğitim gerekse notlandırma sistemlerindeki farklılıklar nedeniyle, öğrencilerin ders yüklerinin belirlenmesinde ve aldığı notların transferinde bir çeşit ortak dil kullanılması zorunludur. Bu amaçla her ders için AKTS belirlenir, alınan notlar ise harf notuna dönüştürülür.

AKTS Etiketini aldığımız 2013-2017 yılları arasında, öğrencilerimiz eğitimleri sırasında Türkiye içinde olduğu gibi yurtdışında da Avrupa'nın AKTS Etiketi almış olan herhangi bir üniversitesine yatay geçiş müracaatı yapabilecekler ve Avrupa'da bu üniversiteden mezun olabilecekler. Ayrıca AKTS Etiketi'nin öğretim üyelerini de akredite eden avantajları sayesinde yurt dışında sözleşmeli öğretim üyesi olarak çalışabilme olanakları olacaktır.

Eğitimde Yeniden Yapılanma ve Kalite Sürecinin (EYYKS) hem mezunlara hem de yükseköğretim kurumlarına ve çalışanlarına sağladığı tanınırlık ve şeffaflıkla vazgeçilmez bir parçası olarak kabul edilen AKTS Etiketinin Avrupa eğitim komisyonu tarafından incelenip tescillenmesi üniversitemiz için bir gurur kaynağı olmuştur. Bu süreçte 2009 dan bu yana özveri ile çalışan EYYKS (BEK) komisyonunu gönülden kutlar, başarılarının devamını dileriz.

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Üniversitemiz ECTS Label (AKTS Etiketi) Aldı
Kocaeli Üniversitesi EYYKS (BEK) Komisyonu Üyeleri

Prof. Dr. Ayşe Sevim GÖKALP (Başkan)
Prof. Dr. Ahmet SELAMOĞLU
Prof. Dr. Şerif BARIŞ
Prof. Dr. Serdal PAMUK
Prof. Dr. Erhan BÜTÜN
Prof. Dr. Cüneyt OYSU
Doç. Dr. Melih İNAL
Doç. Dr. Ümit ALNIAÇIK
Doç. Dr. Esma BULUŞ KIRIKKAYA
Yrd. Doç. Dr. Levent ALTINTAŞ
Yrd. Doç. Dr. Mustafa SEÇİLMİŞ
Yrd. Doç. Dr. Belgin TANRIVERDİ
Yrd. Doç. Dr. Hülya KODAL SEVİNDİR
Yrd. Doç. Dr. Zeynel KABLAN
Yrd. Doç. Dr. Barış BAHÇECİ
Yrd. Doç. Dr. Emre KİSHALI
Yrd. Doç. Dr. İsmet ŞAHİN
Öğr. Gör. Ayşe Oya AKBULUT
Öğr. Gör. Birsen BAYHAN
Öğr. Gör. Ayşenur SELEK
Okt. Ceyda POLATEL
Uzm. Levent CANDAN
Leyla KAYA
Fatma YILDIZ
Ayhan GÜLTEKİN
Berna KÜÇÜK ÜLKÜSAYAR
Faruk ALTUNTAŞ

Avrupa Eğitim Komisyonu'nun resmi yazısı için tıklayınız.