Kocaeli Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde bugün(03.12.2019) "Diş Hekimliği ile ilgili Spor Travmaları" adlı bir seminer düzenlendi. Etkinliğe Kocaeli Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Demir, Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Dekanı Prof. Dr. Emre Özel, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

"Diş Kırılması Sonucunda Yapılması Gerekenler"
Etkinliğe dair düşüncelerini aktaran Prof. Dr. Emre Özel, sporcuların maç ve çalışmaları esnasında dişte meydana gelen hasarlara değinerek, "Eğer diş, yaralanma nedeniyle kırıldıysa bölge ılık suyla yıkanmalı, kanamayı azaltmak için yüze soğuk kompres buz uygulanmalıdır. Travma sonucu dişin yerinden çıkması durumunda düşen diş boşluğuna dişi tekrar yerleştirin ya da dişi, süt, tükürük ya da soğuk su içine konularak derhal diş hekimine başvurulmalıdır.'' diye konuştu.

"Sporcu İçin Dişliğin Önemi"
Prof. Dr. Emre Özel sporcular için dişliğin öneminden bahsederek, "Çarpışma sonrası insan vücudunda iki olay gerçekleşir. Gelen kuvvetin enerjisi vücutta zarar oluşturabilecek enerjiden küçük ise, sadece ısı enerjisi oluşturur. Gelen kuvvetin enerjisi yıkıcı ise yumuşak dokularda yaralanmalar, kemik ve dişlerde yer değişiklikleri ya da kırık gibi etkiler oluşturabilir. Spor aktivitelerinde oluşan bu türlü kazaları engellemek ve kişileri travmadan korumak için sporcunun yapması gereken dişlik kullanmasıdır. Dişlikler, spor sırasında sporcunun dilini, yanağını ısırmasını ve dişlerin sertçe birbirine çarpmasını da engeller. Dişliklerin farklı türleri bulunmaktadır; özel yapım dişlikler, ısıyla şekil değiştirebilen dişlikler, hazır dişlikler olmak üzeredir. Futbol, basketbol, kayak, dövüş sporları, beyzbol, voleybol, amerikan futbolu, buz hokeyi gibi sporlarda dişlik gereklidir. Doğru dişliği seçebilmek için yapılması gerekenler dişleri iyi kavraması, hastayı ve braketleri rahatsız etmemesi, konuşma ve nefes almayı zorlaştırmaması, ağızdan kolay çıkmaması olmalıdır." ifadelerini kullandı.

"Ağız Ve Diş Sağlığı İçin Yapılması Gerekenler"
Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Dekanı Prof. Dr. Emre Özel, doğru diş temizliğine değinerek, "Günde en az 2 defa dişlerin fırçalanması gerekmektedir. Özellikle yatmadan önce mutlaka dişlerin fırçalanması gerekiyor. Diş Hekimi kontrolü 6 ayda bir mutlaka yapılmalıdır. Düzenli diş ipi kullanımında çok önemlidir. Dişlerin arasında kalan ve kötü kokuya neden olan artıkları yok ettiği için ağız kokusuyla da mücadele etmektedir.'' diyerek sözlerini sonlandırdı.

Etkinlik soru-cevabın ardından Kocaeli Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Demir'in Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emre Özel'e plaket ve çiçek takdimi ile sona erdi.

Haber: Gözde Serdaroğlu(Radyo K.İ)
Diş Hekimliği İle İlgili Spor Travmaları
4 Aralık 2019
Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi