Kocaeli Üniversitesi Çocuk Endokrin ve Diyabet Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Filiz Mine Çizmecioğlu, diyabetle ilgili bilgi verdi. Doç. Dr. Çizmecioğlu, son yıllarda 5 yaşın altındaki çocuklarda şeker hastalığının görülme oranında artış olduğunu söyledi.

Helin Kaya ve Tunahan Orakçı'nın sunduğu Radyo K.İ.'nin haber aktüel programı Güne Bakış'a konuk olan Doç. Dr. Filiz Mine Çizmecioğlu, sözlerine diyabetin tanımı yaparak başladı. Doç. Dr. Çizmecioğlu, "Diyabet, halk arasında şeker hastalığı olarak biliniyor. İnsülin kan şekerini düşürürken, glukagon artırıyor. Çocukluk çağında daha çok insülin yetersizliğine bağlı diyabet görüyoruz" dedi.

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Çocuklarda Şeker Hastalığı Oranı Artıyor
Çocuklarda diyabetin görülme oranına değinen Doç. Dr. Filiz Mine Çizmecioğlu, "Tip 1 diyabet, 6 ay-18 yaş arası çocukluk çağında daha çok görülür. Son yıllarda 5 yaş altında çocuklarda şeker hastalığının görülme oranında bir artış olduğu gözleniyor" dedi. Çizmecioğlu, 5 yaş altındaki çocuklarda şeker hastalığı tanısının aile ve hekimler tarafından zor koyulduğunu ifade ederken, diyabetin solunum hastalıklarıyla karıştırılabildiğini ifade etti.

Diyabet hastası olan çocukların çok su içtiklerini ve geceleri normalden fazla tuvalet ihtiyaçları olduğunu belirten Doç. Dr. Filiz Mine Çizmecioğlu, çok yemek yiyip şeker hastası olmasına rağmen çocukların kilo alamayabildiğine dikkat çekti. Şeker hastalığında gözden kaçan bulguların da önemli olduğunu belirten Çizmecioğlu, "Kız çocuklarının kan şekeri yüksek olduğunda idrarlarında da şeker artıyor ve bu şekerli idrarda bazı mikrop ve bakterilerin üremesi kolaylaşıyor" dedi. Filiz Mine Çizmecioğlu, diyabetin genetik olup olmadığı düşüncesiyle soru soran ailelere yönelik ise, "Diyabet kalıtsal diyemeyiz" dedi ve bir kardeşin şeker hastası olduğu için diğerinin de şeker hastası olacağı kanısının doğru olmadığını kaydetti.

Tip 1 diyabetin beslenme ile bir bağlantısının olmadığını aktaran Doç. Dr. Filiz Mine Çizmecioğlu, tip 2 diyabetle beslenmenin ilişki içerisinde olduğunu söyledi. Tip 1 diyabeti önlemek için çalışmaların devam ettiğini söyleyen Çizmecioğlu, poligenik kalıtım ve çevresel faktörler nedeniyle tip 1 diyabette yapılmaması gerekenlerin net bir şekilde söylenemeyeceğini ifade etti. Yetişkinlerde görülen tip 2 diyabet hakkında ise gereksiz karbonatlarla beslenilmemesi gerekliliğine vurgu yapan Doç. Dr. Filiz Mine Çizmecioğlu, "Tip 2 diyabet için en kritik etkenin şişmanlık. Şişmanlık da, sağlıklı beslenmeme ile doğru orantıda ilerliyor" dedi.

Haber: Merve ÖZBOYACI (Radyo K.İ.), Fotoğraf: Derya ÖZEL (Radyo K.İ.)