Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Rotary Kulüplerinden, Tıp Fakültesi'ne Bağış
İstanbul rotary kulüplerinin organizasyonunda Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'ne 85bin TL değerinde 'Merkezi İzleme Sistemi Ekipmanları' bağışı yapıldı.


İstanbul'da bulunan Acarkent, Kalamış, Kozyatağı ve Tuzla Rotary kulüpleri tarafından, Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD Neonatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayla Günlemez'in projesi ile 85 bin TL değerinde donanım Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'ne bağışlandı. Tıp Fakültesi'nde yapılan toplantıda, bağışçılara teşekkür belgesi verildi. Toplantıya, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Utkan, Başhekim Prof. Dr. Zafer Cantürk'ün yanı sıra hastane yönetimi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD öğretim üyeleri ile bağışçılar katıldı. Merkezi izleme sistemi ekipmanlarından oluşan bağış, 10 bebeğin aynı anda kan basıncı, solunum, kalp hızı, oksijenlen durumunu tek bir monitörden takip edilmesine olanak sağlıyor. Böylece prematüre (erken) doğmuş bebeklerde oluşabilecek sağlık sorunları bu monitörden fark edilerek gerekli önlemler alınabilecek.

"Prematüre Bebeklerin Takibi ve Bakımı İyi Yapılmalı"

Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Yenidoğan Yoğun Bakım ünitelerinin teknolojik donanımı yüksek olan donanımlara ihtiyaç duyduğunu, prematüre doğmuş bebeklerin bakımının bu donanımlar sayesinde yapıldığını belirterek, bağışçılara teşekkür etti. 38 haftadan gün almamış olarak doğan bebeklerin prematüre bebek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gökalp, "Servisimizde 23-24 haftalıktan başlayarak, 400-450 gram ağırlığında pek çok bebek var. Bu bebekler anne karnındaki yaşamlarında organlarının gelişmesini tamamlayamadan doğmuş oluyorlar. Dolayısıyla bu bebeklerin her türlü hayati organları anne karnı dışında gelişmek zorunda. Bu gelişmede çok fazla sıkıntılar yaşanıyor. Beyin tam gelişmediği için beyin içinde kanamalar olabiliyor. Gözün arkasındaki damarlar gelişmediği için retinapati dediğimiz hastalık olabiliyor, ileriki dönemlerde körlüğe kadar gidebiliyor. İşitme kaybı olabiliyor. Kalbinde, akciğerlerinde, bağırsak ya da böbreklerinde sorunlar olabiliyor. Yani bebekleri hayata bağlayan tüm organlarında problem çıkabiliyor. O nedenle bu bebeklerin çok iyi takip edilmesi, çok iyi bakılması, her şeyinin iyi bilinmesi lazım" dedi.

KOÜ Yenidoğan Ünitesi Tüm Gereksinimleri Karşılıyor
Prematüre bebeklerin iyi bakılabilmesi için iki etkene ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Prof. Dr. Gökalp, "İlk etapta bu bebekleri takip edebilecek hekimler gerekiyor. Bunlar ülkemizde Neonatoloji dediğimiz Yenidoğan Bilim Dalı eğitimi almış hekimlerden oluşuyor. Bu hekimler çocuk hastalıkları üzerine 3 yıl daha eğitim almış hekimlerdir. Tabiki sadece hekimlerin olması da yetmiyor. Aynı zamanda teknolojik donanımın da olması gerekiyor. 600 gram doğmuş bir bebeğin, büyütülmesi, sağlığına kavuşması ve taburcu edilmesine kadar gereken teknolojik donanımın (kuvözler, monitörler vs.) maliyeti 300-400 bin lirayı bulabiliyor. Bunun yanı sıra prematüre bebekte oluşan sağlık problemini giderebilmek adına Tıp'ın diğer alanlarındaki uzmanlara da ihtiyaç duyuluyor. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD Neonatoloji Bilim Dalı'nda tüm bu saydığımız gereksinimler mevcut. Bugün yapılan bağışla da ünitemiz hizmet anlamında bir adım daha atmış ve atmaya devam edecek. Bu sebeple gerek geçmişte gerekse bugün ünitemize bağış yapan herkese içten teşekkür ediyorum" dedi.

Bağışçılar

Erol Köstek, Çeliker İnşaat LTD., Nilko İnşaat LTD., Ebru-Emre Bilge, Acarkent Rotary Kulübü, Malatya Rotary Kulübü, E-Bebek, Borusan Holding A.Ş., İlker Çavdar, Yasemin Oğuz, Bahadır Partlak, Müjdat Türken, Ventus LTD., Barbaros Onur, Türkan Çelik, Onur Coşkun, Selin Demirbilek, Orhan Omay ve Mete Sönmez