Kocaeli Üniversitesi Rektörlük Türk Dili Bölüm Başkan Yardımcısı Emel Esentürk, Türk dilinin zenginliğini gösteren kitapları okumanın gerekliliğine dikkat çekti. Emel Esentürk, plaza dilinin Türkçe'den farklı bir dil olduğunu belirtti.

Emel Esentürk plaza dili ile ilgili, "Kurumsal şirketlerin çoğunda Türkçe'den farklı bir dil kullanılmaya başlandı. Ben bu dile 'uydurukça' diyorum. Bazı şirketlerde de aynı ifade kullanılıyor. Statü uğruna Türkçe'den vazgeçildiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Plaza dilinin önlenmesi için bazı özel şirketlerin yaptırım uygulamaya başlamasını doğru bulduğunu söyleyen Emel Esentürk, "Şirketler Türkçe-İngilizce karışımı olan bu uyduruk dilden rahatsız olduklarını ifade ediyorlar ve bu dili kullanan çalışanlarına para cezası veriyorlar. Kumbarada biriken bu paraları daha sonra yatılı bölge okullarına Türkçe sözlük ve Türkçe yazım kılavuzu almak için kullanıyorlar. Gelirler çok güzel kurumlar için bağışlıyorlar" dedi.

Türkçeyi düzgün kullanmak için yapılması gerekenleri anlatan Emel Esentürk, "Türk dilinin zenginliğini gösteren kitapları okumak, bunları özümsemek şart. Ayrıca bilmediğimiz sözcükler varsa bunlar için sözlüğe başvurmamız, direk çeviriden değil de sözlükten ve yazım kılavuzundan bakarak bunların doğrusunu öğrenmemiz lazım. Bir başkasına sorduğumuzda, dinlediğimizde daha çabuk unutuyoruz. Bu nedenle kendimiz bakıp kendimiz öğrenmeliyiz" sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Muhabir: Melis Nur DALAR (Radyo K.İ.), Fotoğraf: Fulya Kevser EMECEN (Radyo K.İ.)

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Plaza Dili Uydurma Bir Dil