Kocaeli Üniversitesi ve Gölcük Belediyesi iş birliği ile 5.'si düzenlenecek olan Uluslararası Marmara Fen ve Sosyal Bilimleri Kongresi bugün (04.12.2020) yapılan açılış töreni ile başladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan ve çevrimiçi olarak gerçekleştirilen kongrenin açılış töreninde, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Gölcük Belediye Başkanı Av. Ali Yıldırım Sezer ve Kongre Başkanı Doç. Dr. Öznur Gökkaya konuşma gerçekleştirdiler.

Kongre Başkanı Doç. Dr. Öznur Gökkaya, 300 e yakın bildirinin sunulacağı ve 180'i 16 yabancı ülkeden olmak üzere 1000'e yakın katılımcının bulunduğu kongre ile ilgili bilgiler vererek, bir sonraki kongrenin yüz yüze yapılması temennisinde bulundu. Kongreye ev sahipliği yapan Gölcük Belediye Başkanı Av. Ali Yıldırım Sezer ise yaptığı konuşmada, "Kongreye ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz. İçinde bulunduğumuz salgın ortamında bile bilimsel faaliyetlerini aksatmadan devam ettiren akademisyenlerimize şükranlarımızı sunuyorum" dedi.

"KOÜ Bilimsel Çalışmalarda Önemli Artış Sağladı"
Pandemi süreci ile birlikte bilimsel çalışmaların da önemli ölçüde sekteye uğradığını ifade ederek sözlerine başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Hülagü, "Bu süreçte çok sayıda kongre ve sempozyum iptal edilirken, bir çok araştırma projesi sonlandı veya sonlandırıldı. Ancak; 2020 verilerine baktığımızda özellikle üniversitemizin bilimsel çalışma sayısında ve araştırma projesine alınan desteklerde önemli bir artış olduğunu görmekteyiz. Kocaeli Üniversitesi; TÜBİTAK Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı'nda 6 projeye 4 Milyon TL'lik destek ile başvuran 68 üniversite arasında 11. sırada yer almıştır. Bununla birlikte TÜBİTAK Girişimci ve Yenilikçi Üniversite endeksinde 21. sırada yer alan üniversitemizden 10 akademisyenimiz de 857 kişinin yer aldığı En Etkili Bilim İnsanları Listesine girmeyi başarmıştır. Bu tür başarılar, üniversitemizin araştırma üniversitesi olması yolunda önemli katkılar sunacaktır. Emeği geçen akademisyenlerimize teşekkür ediyorum" dedi.

"Pandemi Sürecinde KOÜ Önemli Bir Rol Üstlendi"
Kongrenin ana temasının "normalleşme" olarak seçilmesinin büyük önem taşıdığını ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Hülagü, "Pandemi süreci ile birlikte tüm dünyaya dalga dalga yayılan kriz yaşamı büyük ölçüde etkilemiştir. Ancak; devletimizin gücü ve milletimizin feraseti ile bu krizi büyük ölçüde başarıyla atlatma yolunda ilerlediğimizi söylemek mümkün. Kriz öncesi sağlıkta yapılan yatırımların gerekliliği bu pandemide aşikar olmuştur, savunma sanayinde olduğu gibi sağlıkta da gerektiğinde kendi bilimsel ve teknolojik yapımızla ihtiyaçlarımızı üreteceğimiz görülmüştür. Bu süreçte üniversite olarak da tüm kaynaklarımızı salgınla mücadele için seferber ettik. Üniversitemizin laboratuvarlarında sayısız test gerçekleştirerek hastalığın tespitinde rol oynadığımız kadar, tedavide de etkin rol oynayarak büyük çaba gösterdik. Üniversitemizin yoğun bakımının önemli bir bölümünü COVİD için tahsis etmekle beraber, poliklinik düzeyinde 4 ve 5. katlarımızı da Covidli hastalarımızın tedavisine ayırdık. Covid dışındaki ciddi hastalıkların tanı ve tedavisinde de ana merkez olarak görev alan üniversitemizde, bağışıklık kazanan hastalarımızdan elde edilen antikorları plazma tedavisi yöntemiyle kritik durumdaki hastalarımıza uygulayarak önemli bir başarı elde ettik. Hastane faaliyetlerimizin yanı sıra eğitim faaliyetlerimizi de en hızlı şekilde uzaktan eğitime çevirerek hiçbir öğrencimizi mağdur etmeden eğitimimize aralıksız devam ettik. Ekonomik yetersizliği olan öğrencilerimize tablet, bilgisayar ve akıllı telefon dağıtımını sağlayarak kendilerine Büyükşehir Belediyemizle ücretsiz internet temin ettik." dedi.

Şehir Araştırmaları Merkezi Kuruluyor
Sempozyumun hem şehrimiz hem ülkemiz hem de dünya için hayırlı sonuçlar vermesi temennisinde bulunan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, "Konuştuğumuz konu esasen kriz. Günümüzde her türlü kriz ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu sefer de salgın krizi ile karşı karşıya kaldık. Bu durum krizlere karşı direncimizi ölçen bir tabloyu karşımıza çıkarttı. Krizler söz konusu olduğunda iki temel mesele vardır bir tanesi öngörü meselesi yani kriz çıkmadan hazırlıklı olmanız bir diğeri de kriz çıktıktan sonra krizi yönetmeniz gereken durumdur. Bu anlamda da dayanıklı şehirler, esnek şehirler kavramını daha sık düşünmek ve buna yönelik özellikle de akademik çalışmaların yapılması gerekmektedir. Üniversiteler ile yerel yönetimlerin içinde bulunduğu disiplinlerarası olarak deprem, kuraklık, salgın hastalıklar, sosyal problemler konusunda ve özellikle infodemi dediğimiz enformasyon yönetimi alanlarında çalışmalar yapılmasına ihtiyaç vardır. Şehrin olası risklere hazırlıklı olması son derece kıymetli. Belediye bünyesinde Şehir Araştırmaları Merkezi kuruyoruz. Üniversitemizle irtibatın sağlanacağı bir nokta olacak. Böylelikle şehrin hem altyapısını hem üstyapısını hem iletişimini hem sosyal ilişkilerini yönetecek akademik çalışmaların desteklenmesi açısından da bu yapı yararlı olacaktır. Belirttiğimiz konularda çalışmalar yapmak isteyen akademisyenlerimizin, belediyemiz tarafından her zaman destekleneceğini de belirtmek istiyorum." açıklamasında bulundu.

Bu yıl “Normalleşme” ana temasıyla 4-5 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilen kongrede, 16 farklı ülkeden 180'i yabancı olmak üzere 1000’e yakın katılımcı 276 bildiri sunacak.

5. Uluslararası Marmara Fen ve Sosyal Bilimleri Kongresi
4 Aralık 2020
Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi