Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, AFAD ve Kocaeli Ticaret Odası ortaklığında düzenlenen 'Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı'nın dördüncüsü Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım'ın teşrifleriyle gerçekleştirildi.

Bu yıl 'Deprem Riski Azaltılması Çalışmaları ve Afet Lojistiği' temalı gerçekleştirilen çalıştayda konuşan Başbakan Binali Yıldırım, "Çalıştay süresince bütün katılımcılar, deprem konusundaki bilimsel tecrübe ve araştırmalarını burada bizlerle paylaşıyorlar. Biz de Türkiye olarak deprem konusunda hangi konumdayız, hangi aşamadayız bunları sizlere anlatma imkanı bulacağız. Düzenlenen bu çalıştay deprem konusunda bilinçlenme ve depreme hazır olma noktasında büyük katkılar sağlayacaktır. Asrın felaketi diyebileceğimiz 17 ağustos 1999 Marmara depreminde hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımızı bu vesileyle bir kere daha Allahtan rahmet, milletimize başsağlığı diliyorum. O gece yaşanan deprem sadece Kocaeli, Gölcük, Sakarya, Yalova, Çınarcık'ı sarsmadı bütün milletimizin yüreğini derinden sarstı. 7.4 şiddetinde gerçekleşen deprem 45 saniye sürdü. Bu depremde Maalesef 17.480 vatandaşımız hayatını kaybetti, 23.781 vatandaşımız da yaralandı. 285.211 konut, 42.902 işyeri hasar gördü. 16 milyon vatandaşımız depremden doğrudan ve dolaylı olarak etkilendi" dedi.

Depremin dünyanın gerçeği olduğunu ve depremi engelleme şansımızın olmadığını ifade eden Başbakan Yıldırım, "Ülkemizde son 100 yıl içerisinde 39 deprem meydana geldi. Deprem hareketlerine baktığımızda doğudan batıya doğru ilerlediğini görüyoruz. Bundan sonra olacak deprem de batı bölgemizde olacak. Bu bilimsel bir gerçektir. Alt yapı, üst yapı tedbirlerini alarak deprem gerçeğiyle yaşamayı öğrenmeliyiz. 2002 yılında iktidara geldiğimizden bu yana bu konu üzerinden titizlikle duruyoruz. Depreme hazır olmak, deprem olduktan sonra düşüneceğimiz tedbirlerle olmaz. Depremle yaşamanın yollarını en iyi şekilde öğrenmemiz, eğitimler vermemiz, kentsel dönüşüm, alt yapı gibi çok sayıda önlemler almalıyız. Deprem öldürmez, dayanıksız yapılar öldürür. Risk faktörünün sebep olacağı can ve mal kaybının azaltılması için çalışmalar yaptık" şeklinde konuştu.

Türkiye'deki toprakların %42'sinin deprem riski altında olduğunu açıklayan Başbakan Yıldırım, "117 Yıl içerisinde toplam 5905 deprem olmuş. 5083'ü 4-5 şiddetinde, 722'si 5-6 şiddetinde, geriye kalan 100 deprem ise 6-8 arasında şiddette meydana geldi. Bu depremlerde 87 bin insanımızı kaybettik. 117 yıl içerisinde 8 ve üzerine hiç deprem olmamasına rağmen bu can kaybı yaşandı. Son 15 yılda depremde yaşadığımız can kaybı 904'dür. 904 vatandaşımızdan 644'ü 2011 yılındaki Van depreminde yaşamını yitirmiştir. Arzumuz tek bir vatandaşımızın bile burnunun kanamamasıdır. Bu sebeple alt yapı yatırımları olmakla birlikte yüksek şiddete dayanıklı yapıları gerçekleştiriyoruz. Son 15 yılda hayata geçirdiğimiz yol, tünel, köprü gibi projeler deprem yönetmeliği çerçevesinde yapıldı. Bundan sonra yapacağımız projelerimizde de bu deprem gerçeğini göz önünde bulunduracağız. Dev projelerimiz 9 ve üzeri şiddetinde depreme dayanıklıdır. En büyük değişim ve dönüşümü şehirlerde gerçekleştirmemiz lazım. Türkiye ve Kocaeli'de önemli mesafe katetmekle beraber daha yapacak çok işimiz var. Riskli alanların dönüştürülmesi ile ilgili projeleri hayata geçiriyoruz. İşin büyüklüğü dikkate alındığında 7.5 milyon yapının dönüşüme ihtiyacı var. Yıllara bölerek yapsak 10-15 yıl sürekli yarım milyon dönüşüm gerçekleştirmek suretiyle ancak tamamlayabiliriz. Belediyelerimiz kendi kaynaklarını oluşturarak bu dönüşümü yapmaya çalışıyor. Vatandaşların ortak yaşam alanlarını muhafaza ederek, yeşil alanları yok etmeden gerçekleştiriyor. Yeniden bir Türkiye inşaatı için çalışıyoruz" dedi.
Kocaeli'de depremin izlerinin silindiğini belirten Başbakan Yıldırım, "Kocaeli'de 2000'in üzerinde çok riskli binanın dönüşümü gerçekleşti. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ ile sıfırdan inşa edilen konut sayısı 21 binin üzerinde. Yeşil alanlar Büyükşehir Belediye Başkanımız döneminde 11 kat artmıştır. Daha yapacak çok işimiz var ama son 15 yılda ciddi bir başarı gösterdiğimizi de söylemek gerek" diyerek 'Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı'nın hayırlı sonuçlara vesile olmasını diledi.

16-17 Ağustos tarihlerinde düzenlenen çalıştayda, 'deprem Risk Azaltım Çalışmaları', 'İçme Suyu İsale Hattının Deprem Performansının Belirlenmesi ve Risk Azaltma Yöntemleri', 'Kocaeli İli Heyelan Hareketlerinin İzlenmesinde Fiber-Optik Teknolojisinin Kullanılması', 'Kentsel Deprem Risk Azaltım Sistemleri: Kocaeli İli Uygulamaları', 'AFAD'ın Deprem Risk Azaltım Uygulamaları', 'İSMEP'in Afete Hazırlık Çalışmaları', 'Mühendislik Yapılarında Risk Azaltımı İçin Deprem Yalıtımı', 'Japonya'nın Deprem Erken Uyarı Sistemi Uygulaması ile Geçmiş On Yıldaki Deneyimi', 'Yunanistan'da Meydana Gelen Geçmiş Depremlerin Öğrettikleri ve Deprem Riskinin Azaltılmasına Yönelik Yapılan Çalışmalar', 'Romanya'da Deprem Riskinin Azaltılması İçin Yapılan Çalışmalar', 'Afet Lojistiği', 'Planlama ve Lojistik Çalışmaları', 'Afet Sonrası Acil Durum Yönetimi', 'Mobil Cihazlar Kullanılarak Gerçek Zamanlı Tahliye Tahmini', '17 Ağustos 1999 Gölcük Depreminde Elde Edilen Tecrübeler ve Afet Hazırlıkları', 'Gebze-Darıca Metro Hattı Deprem ve Yapısal Tasarım Çalışmaları' ve 'Depremde Betonarme Yapı Davranışı' konularında oturumlar yapıldı.

Haber: Tolga Nehbit (BHİ)

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı IV