Kocaeli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili Bölümü'nden Dr. Esra Sazyek tarafından, Namık Kemal'in oğlu Ali Ekrem Bolayır'ın, 8 Ekim 1917'de İnas Darülfünunu'ndaki kaydını sildirip Türk Alman Cemiyeti'nin sağladığı bursla tıp tahsili görmek için Almanya'nın Heidelberg şehrine giden Şaziye Berin'e yazdığı mektuplar bulundu.
İstanbul Şehir Üniversitesi Taha Toros Arşivi'nde bulduğu bu mektuplar sayesinde, Ali Ekrem Bolayır'ın mektup külliyatına 135 yeni metin daha eklendi.
16 Ocak 1917'den 17 Haziran 1937'ye kadar yaklaşık yirmi yıl süren bu çok uzun ve çok özel yazışma; Türk devleti ve milleti için tarihin en zorlu dönemlerinden biri içinde yer almanın yanında, Ali Ekrem'in acı dolu ama aynı zamanda direnç ve azimle yaşamaya, ayakta kalmaya çalıştığı yıllara ışık tutuyor. Başa gelen evlât ölümleri, işsiz kalma, geçinmek için birkaç ayrı yerde düşük ücretlerle öğretmenlik yapma gibi özel yaşamının meşakkatli yönlerini çok güçlü ifadelerle, sarsıcı cümlelerle aktarıyor. Aynı zamanda Ali Ekrem'in eğitimden yeni devlete, hobilerinden edebiyat çevresine kadar geniş bir yelpazeye yayılan değişik konulardaki görüşlerini açığa çıkarıyor.
Dr. Esra Sazyek'in bulup Latin harflerine aktardığı ve üzerinde inceleme yaptığı bu çalışma, Hece Yayınları tarafından, Şaziye Berin'e Mektuplarıyla Ali Ekrem Bolayır adıyla kitaplaştırıldı.
Kocaeli Üniversitesi Tarafından Ali Ekrem Bolayır'ın Bilinmeyen Mektupları Bulundu!
08 Ağustos 2019