Üniversitemiz Jeoloji Mühendisliği Bölümü ile Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü'nün ortaklaşa yürüttüğü proje süresince, ABD'deki Alabama Üniversitesi Jeoloji Bölümü ve Chicago Argonne Ulusal Laboratuvarı ile ikili iş birlik çalışmaları yürütülmüştür. Proje kapsamında 1 Doktora öğrencisi tez çalışmalarını büyük oranda tamamlamıştır. Şu ana kadar, 2 SCI-Index makale yayınlanmış ve 3 SCI-Index makale değerlendirme aşamasında olup, 2 Uluslararası bildiri sunulmuştur.

DNAPL fazdaki PCE ve TCE, PCE ve DCE karışımları farklı jeolojik sistemlerde SDS, Tween 80 ve MCD çözeltileri ile, DNAPL PCE kütleleri potasyum permanganatlı ve Tween 80 içeren potasyum permanganatlı oksidasyon teknolojileri ile başarılı bir şekilde ıslah edilmiştir. Elde edilen sonuçlar ile benzer kirlenmiş kaynak zonların arazi ölçeğinde ıslahı için etkili bir yöntemin önerilmesi mümkün olacaktır. Bu durumun ıslah ihtiyacı açısından taşıdığı avantajlar sebebiyle uygulamaya dönük olarak yerel yönetimlerin ilgisini çekecek nitelikte olacağı düşünülmektedir. Projeden elde edilen olumlu sonuçlar, gerek laboratuvar ölçekli gerekse ülkemizdeki potansiyel kirlenmiş sahaların ıslahına yönelik ulusal ve uluslararası ikili yeni projelerin yürütülmesine olanak sağlayacaktır.

Projenin yürütülmesine olanak sağlayan TÜBİTAK'a, proje süresince desteklerini esirgemeyen üniversitemizin Rektörü Sayın Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Rektör yardımcısı Sayın Prof. Dr. Nilgün Fığlalı, Mühendislik Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. İlhan Tekin Öztürk'e ve Alabama Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Geoffrey R. Tick'e teşekkür ederiz." ifadelerini kullandı.

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Jeoloji MühendisliğiBölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nihat Hakan Akyol tarafından yürütülen TUBİTAK 1001Projesi tamamlandı.

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nihat Hakan Akyol tarafından yürütülen, Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nadim K. Copty'nin de araştırmacı olarak yer aldığı, 117Y140 No'lu "Akifer Sistemlerinde Depolanan DNAPL Karışımlarının Deneysel ve Modelleme Çalışmaları ile Islahının İncelenmesi: Yerinde Kimyasal Yıkama ve Oksidasyon Teknolojilerinin Performansı" başlıklı TUBİTAK 1001 Projesi geçtiğimiz aylarda tamamlandı.
Proje kapsamında yapılan çalışmalar ve elde edilen bulgular hakkında bilgi veren Doç. Dr. Akyol "Kuru temizleme, uçak sanayii ve benzeri birçok alanda kullanılan trikloroetilen (TCE), tetrakloroetilen (PCE) ve dikloroetilen (DCE) gibi klorlu solventler bilinçsiz kullanıldıklarında geniş ölçekte yer altı su kirliliğine neden olmaktadır. Proje kapsamında, farklı jeolojik ortamlarda depolanmış likit fazdaki klorlu solvent (TCE, PCE, DCE) karışımlarının SDS (Sodyum dodesil sülfat), Tween 80, Kompleks şeker (MCD) ve potasyum permanganat (KMnO4) gibi farklı yıkama çözeltileri ile ıslah performansları değerlendirilmiştir.

KOÜ, Klorlu Solventlerin Islahı Konulu TUBITAK ARDEB Projesini Tamamladı
Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
5 Ağustos 2021