17 Ağustos depreminin 18'inci yıl dönümü nedeniyle 5'inci Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı düzenlendi.
Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Burhan Kasım Meclis Salonu'nda düzenlenen çalıştaya Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Vali Yardımcısı Dursun Balaban, İl Jandarma Komutanı Albay Osman Aslan, Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, KOTO Başkanı Necmi Bulut, il protokolü, deprem bilimciler ve davetliler katıldı.
Açılışta konuşan Başkan İbrahim Karaosmanoğlu, 17 Ağustos depreminde çok acılar yaşandığını belirterek "Aslında bu acıyı biz kendimiz hazırladık. Bilinçsiz bir şekilde yapılaşmalar oldu. Biz yaptığımız çalışmalarla şu an marka bir şehir olduk. Depreme karşı da duyarlı olacağız, deprem bizim coğrafyamızın bir gerçeğidir. Aynı yağmur gibi rüzgar gibi buna da alışacağız. Bilimsel çalışmalara ve programlara elimizden geldiğine destekliyoruz" şeklinde konuştu. Vali Yardımcısı Dursun Balaban ile Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker de 17 Ağustos depreminde hayatını kaybedenleri rahmetle anarken depreme karşı yapılacak tüm çalışmalara destek vereceklerini belirttiler.
"ÜNİVERSİTEMİZ BÜYÜK ZARAR GÖRDÜ"
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, "Aradan 19 yıl geçti. Bu asrın felaketini yaşayanlardan biri olarak bu olayın ne demek olduğunu biliyorum. 9 saat göçükte kaldım, kendi ailemden de kayıplar verdim. Büyük deneyimler edindik. Yaşadıklarımızdan ders çıkararak daha iyi yerlere gelme gayreti içerisindeyiz. Bu nedenle de özellikle bu çalışmaların bir araya gelmesinde, bilimsel verilerin toplanmasında, alt yapıların oluşmasında Kocaeli Büyükşehir Belediyemizin Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'na gayretlerinden ötürü kendisine ve ekibine üniversitem adına teşekkürlerimi arz ediyorum. Devletin bütün kurumları olarak bu tür acıların bir daha yaşanmaması için varımızı yoğumuzu ortaya koyarak çalışmak durumundayız. Deprem öldürmez, ihmal öldürür. En büyük zarar gören kurumlardan biri de şüphesiz ki üniversitemizdi. Arslan bey kampüsümüz özellikle büyük yıkıma uğradı, bu nedenle Umuttepe'deki kampüsümüz baştan yapıldı. Yeniden gayretle üniversitemiz küllerinden doğdu.'' dedi.
"KAYIPLARIN MEZARLARINI TESPİT EDECEĞİZ"
"Depremin ardından sayılı güzel yerleşkelerinden birine kavuştuk. 86 bin civarında öğrenci potansiyeli ile eğitim öğretime devam etmekteyiz. Fakültemizde yapılan ''Depreme Dayanıklı Tasarımlar'' alanında defalarca uluslararası alanda başarılar elde edildi. Mimari ile ilgili çalışmaları tekrar hatırlatmak isterim, özellikle depremde hayat kurtaran mobilyalar konusunda hocalarımızın endüstriyel katkıları oldu.
Yine bu noktada belediye ile ortaklaşa yapılan çalışmalarda fay hatlarındaki hareketlerin yer altı sismik olayların değerlendirilmesi önem arz ediyor, bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor. Bu arada depremde hayatını kaybetmiş ama kimlikleri tespit edilemeyen kayıplarımız vardı. Bunlarla ilgili bir çalışma yaptık, geçen sene Diyarbakır'a giden valimiz Hasan Basri Güzeloğlu önderliğinde üniversite olarak kemik analizi ile ilgili cihazları alınmasını temine ettik, bunlarla ilgili çalışmaları tamamladık. Adli yoldan gelecek olan taleplere göre tespit edilme noktasında katkımız olacağını belirtmek istiyorum." dedi.
Açılış konuşmalarının ardından, üç oturum şeklinde planlanan Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayına geçilerek, Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Cengiz Kurtuluş ''Olası Depremlerin Kocaeli'ye Etkileri '' konu başlıklı konuşmalarını gerçekleştirirken, Doç. Dr. Arzu Erener ''Çok Bandlı InSAR ve GNSS Tekniği ile Doğu Marmara'nın İzlenmesi'', Doç. Dr. Engin Ulutaş ise ''Türkiye Kıyılarında Tsunami Etkisi ve Tsunami Erken Uyarı Sistemleri'' konu başlıklı konuşmalarını aktardı.
5'inci Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı Düzenlendi
16 Ağustos 2018