Üniversitemiz Arkeoloji Bölümü'nden Son Gelişmeler
Üniversitemiz Arkeoloji Bölümü yapmış olduğu kazı ve inceleme sonuçlarında Yrd. Doç. Dr. Şengül Aydıngün Bathonea'nın yok oluşu ile ilgili yeni bulgulara denk gelirken, Doç. Dr. Füsun Tülek ise Toprakkale'de ön incelemelerde bulundu.

Bathonea'dan Son Bulgular
2007 yılında yüzey araştırmasıyla başlayıp, 2009 yılında kazılmaya başlanan Küçükçekmece Göl Havzaları/Bathonea kazısında belirlenen son bulgulara göre Bathonea kentini, 8 büyüklüğündeki bir depremin yok ettiği ortaya çıktı. Üniversitemiz Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Şengül Aydıngün, yürüttüğü kazı neticesinde Bathonea'yı yıkan depremle ilgili bilgileri İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ziyaretinde kamuoyu ile paylaştı. Cilalı taş döneminden itibaren Bathonea'da yaşam izlerine rastadıklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Aydıngün, "Roma, Bizans ve Osmanlı dönemi eserlerine ev sahipliği yapan Bartonea'nın 8 büyüklüğündeki bir deprem sonucunda toprak altında kaldığı anlaşıldı. Üniversitemizden deprem uzmanı Prof. Dr. Şerif Barış ve Prof. Dr. Oya Çakın'ın yaptığı araştırmalara göre Bathonea, şiddetli bir deprem sonucu yıkılmış olabileceği gibi, yine deprem sonucu gerçekleşen bir heyelan neticesinde toprak altında kalmış olabilir" dedi.


Toprakkale'de Ön İncelemeler

Toprakkale, Adana-İskenderun-Gaziantep yolları kavşağında 70 metre yükseklikte konumlu büyük ölçüde ayakta kalan duvarları ile heybetli bir görünüme sahiptir. İç ve dış kalede arkeojeolojik incelemeler yapan ve araştırma başkanlığını üniversitemiz Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Füsun Tülek'in yaptığı Osmaniye Arkeoloji Araştırma Ekibi, kale eteklerinde arkeolojik kültür varlıkları taraması yaparak etütlük keramik örnekleri toplamıştır. Bir Tunç Çağı höyüğü üstüne oturan kalenin konumlandığı alanda MÖ. 2. Bin Yıl Kizzuwatna kültüründen başlayarak Hitit imparatorluk dönemleri, Geç Hitit, Orta Demir Çağ, Hellenistik ve Roma İmparatorluk dönem yaşanmışlığı ön incelemelerde takip edilebilmiştir. Abbasi Dönemi'nde Hamdani Hanedanlığı tarafından yapıldığı kayıtlarda bilinen kale, höyük üstündeki yaşamı Ortaçağ'dan Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar taşımıştır. Toprakkale ön incelemesindeki son durumu yerinde görebilmek için Osmaniye Vali Yardımcısı Yusuf Özdemir ve Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Tabur ekibi ziyaret etti.

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi