Page 13 - 8. GÜN (8-21 Ekim 2018)
P. 13
Trans Yağlar, Birçok Hastalığın Habercisi
(KOÜ-BHİ)
Beslenme uzmanlarından, doktorlardan veya çevrenizde trans KOÜ’de Diyabet Okulu Uygulaması
yağların zararlı bir madde olduğunu ve uzak durulması gerektiğini Trans yağların obezite, kalp damar tıkanıklığı, kolesterol,
muhakkak duymuşsunuzdur. diyabet gibi hastalıklara sebep olabileceğini kaydeden Kocaeli
Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr.
Peki trans yağ nedir ve nasıl oluşur? Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Üyesi Alev Selek, konuşmalarına şöyle devam etti:
İç Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Alev Selek, trans “Üniversitemiz hastanesinde kışın diyabet okulu uygulaması
yağlardan korunma yolları ile ilgili bilgiler verdi. gerçekleştiriyoruz. Bu diyabet okulu kapsamında hastalarımıza
diyetisyenlerimiz ile birlikte eğitimler veriyoruz. Eğitimler
Trans yağların doğal yağ olmadığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Alev Selek, çerçevesinde hastalarımızı kolesterol, beslenme alışkanlıklarını
“Trans yağ, sıvı yağlardan elde edilen özel olarak hidrojenlenerek katı nasıl değiştirebilecekleri, yapabilecekleri egzersizler ile ilgili
hale getirilen yağlardır. Fakat bazı zararsız trans yağlarda bulunur. bilgilendirmede bulunuyoruz.”
Örneğin; koyun, kuzu, inek gibi hayvanların işkembelerinde, süt ve
etlerinde az miktarda bulunan trans yağ asitleri zararsızdır.” dedi. “Çocuklarımızın Hayatına Egzersiz Katmalıyız”
Çocukları trans yağlardan korumanın çok önemli olduğuna
“Trans Yağ Kullanımı Azaltılmalı” dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Alev Selek, “Artık beslenme
Trans yağların üretimindeki en büyük etkenlerin maliyet ve gıdaların alışkanlıklarımıza dikkat etmemiz gerekiyor. Bu alışkanlıklarımızı
raf ömrünü uzatmak olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Selek, geleceğimize taşımak için en önemli hedef ise çocuklardır.
“Trans yağlardan korunmak için öncelikle trans ve doymuş yağ Çocuklarımıza doğru beslenme alışkanlığı kazandırmamız
kullanımının azaltılması gerekiyor. Vücuttaki doymuş yağ oranının gerekiyor. Hazır gıda tüketimi bu kadar arttıkça çocuklarımızı
yüzde 10’un altına indirilmesi gerekir. Tüketimde kızartma yerine korumamız çok daha zordur. En azından bunu sınırlayabiliriz.
daha çok fırınlanmış, ızgara veya haşlanmış ürünleri tercih etmeliyiz. Çikolata, gofret gibi atıştırmalıkları evlerimizde daha az
Tabi bu bizim için tamamen yağı hayatımızdan çıkartmamız bulundurabiliriz. Ayrıca çocuklarımızın hayatına egzersiz
anlamına gelmiyor çünkü yağ vücudumuzun bazı fonksiyonlarını katmalı ve onları ilgili oldukları spor dallarına yönlendirmeliyiz”
yerine getirmede önemli bir faktör.” ifadelerini kullandı. diyerek sözlerini tamamladı.
1 11
8. GÜN