Page 13 - 8. GÜN (8-21 Ekim 2018)
P. 13

Trans Yağlar, Birçok Hastalığın Habercisi


        (KOÜ-BHİ)
        Beslenme uzmanlarından, doktorlardan veya çevrenizde trans   KOÜ’de Diyabet Okulu Uygulaması
        yağların zararlı bir madde olduğunu ve uzak durulması gerektiğini   Trans yağların obezite, kalp damar tıkanıklığı, kolesterol,
        muhakkak duymuşsunuzdur.                                 diyabet gibi hastalıklara sebep olabileceğini kaydeden Kocaeli
                                                                 Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr.
        Peki trans yağ nedir ve nasıl oluşur? Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi   Üyesi Alev Selek, konuşmalarına şöyle devam etti:
        İç Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Alev Selek, trans   “Üniversitemiz  hastanesinde  kışın  diyabet  okulu  uygulaması
        yağlardan korunma yolları ile ilgili bilgiler verdi.     gerçekleştiriyoruz. Bu diyabet okulu kapsamında hastalarımıza
                                                                 diyetisyenlerimiz ile birlikte eğitimler veriyoruz. Eğitimler
        Trans yağların doğal yağ olmadığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Alev Selek,   çerçevesinde hastalarımızı kolesterol, beslenme alışkanlıklarını
        “Trans yağ, sıvı yağlardan elde edilen özel olarak hidrojenlenerek katı   nasıl  değiştirebilecekleri, yapabilecekleri  egzersizler ile ilgili
        hale getirilen yağlardır. Fakat bazı zararsız trans yağlarda bulunur.   bilgilendirmede bulunuyoruz.”
        Örneğin; koyun, kuzu, inek gibi hayvanların işkembelerinde, süt ve
        etlerinde az miktarda bulunan trans yağ asitleri zararsızdır.” dedi.  “Çocuklarımızın Hayatına Egzersiz Katmalıyız”
                                                                 Çocukları  trans yağlardan korumanın  çok önemli olduğuna
        “Trans Yağ Kullanımı Azaltılmalı”                        dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Alev Selek, “Artık beslenme
        Trans yağların üretimindeki en büyük etkenlerin maliyet ve gıdaların   alışkanlıklarımıza dikkat etmemiz gerekiyor. Bu alışkanlıklarımızı
        raf ömrünü uzatmak olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Selek,   geleceğimize taşımak için en önemli hedef ise çocuklardır.
        “Trans  yağlardan  korunmak  için  öncelikle  trans  ve  doymuş  yağ   Çocuklarımıza doğru beslenme alışkanlığı kazandırmamız
        kullanımının azaltılması gerekiyor. Vücuttaki doymuş yağ oranının   gerekiyor. Hazır gıda tüketimi bu kadar arttıkça çocuklarımızı
        yüzde 10’un altına indirilmesi gerekir. Tüketimde kızartma yerine   korumamız çok daha zordur. En azından bunu sınırlayabiliriz.
        daha çok fırınlanmış, ızgara veya haşlanmış ürünleri tercih etmeliyiz.   Çikolata, gofret gibi atıştırmalıkları evlerimizde daha az
        Tabi bu bizim için tamamen yağı hayatımızdan çıkartmamız   bulundurabiliriz. Ayrıca çocuklarımızın hayatına egzersiz
        anlamına gelmiyor çünkü yağ vücudumuzun bazı fonksiyonlarını   katmalı ve onları ilgili oldukları spor dallarına yönlendirmeliyiz”
        yerine getirmede önemli bir faktör.” ifadelerini kullandı.  diyerek sözlerini tamamladı.

















                                                                                                            1 11
                                                                                                   8. GÜN
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18