Page 10 - 8. GÜN (6 - 20 Eylül 2018)
P. 10

Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi

        (KOÜ-BHİ)
         Kocaeli Üniversitesi ile Kartepe Belediyesi tarafından düzenlenen   Tarih, Spor, kısacası turizmin bütün saç ayaklarını Kartepe’de birlikte
         “Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi”  yapılan   kazandırmak için çalışıyoruz. Kentimizin gelişmesi noktasındaki
         açılış töreni ile başladı.                              çalışmalarda bilimsel yöne çok önem veriyoruz. Bu noktada da en
                                                                 büyük destekçimiz Kocaeli Üniversitesi ve değerli Rektörümüz Prof.
         Törene Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Kartepe Belediye Başkanı   Dr. Sadettin Hülagü’dür.” dedi.
         Hüseyin  Üzülmez, İl  Kültür ve  Turizm Müdürü Adnan Zamburkan,
         Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nezihi Köprübaşı,   Kartepe’nin, Kocaeli turizminde büyük projelere imza attığını,
         Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi   bugün de güzel bir örneğinin hayata geçtiğini belirten İl Kültür ve
         Adem Yavaş, Kartepe Turizm MYO Müdürü Prof. Dr. Sami Karacan,   Turizm Müdürü Adnan Zamburkan, “Kocaeli her türlü alternatif
         Hereke MYO Müdürü Prof. Dr. Burcu Candan, akademisyenler, dünyaca   turizm seçenekleri sunan bir kent konumunda. Bugün bakıldığında
         ünlü şefler ve öğrenciler katıldı.                      her  beş  turistten  biri  gastronomi  için  seyahat  ediyor. 3000  yıllık
                                                                 tarihi bir kent olan Kocaeli’nin mutfağının da ortaya çıkarılması ve
         Gastronominin Hem Beden Sağlığına Hem Ülke Ekonomisine   geliştirilmesi hepimizin bir görevidir. Bu kongrenin de bu turizme
         Önemli Katkısı Var                                      büyük katkı sunacağına inanıyorum” dedi.
         Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan
         kongrenin açılış konuşmasında Rektörümüz Prof. Dr. Hülagü, kadim   Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, Fakülte Olacak
         geleneklere sahip bu coğrafyada mutfak kültürünün üzerinde durulması   Kongre Başkanı ve Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu
         gereken bir alan olduğuna dikkat çekerek, “Bir Gastroentroloji Uzmanı   Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Adem Yavaş, kongrede 7 farklı ülkeden
         hekim olarak insanın beslenme tipi ve alışkanlıkları ile yaşam kalitesi   80’in üzerinde sunulacak bildiri sunulacağını ve kendi alanlarında
         arasında doğrusal bir ilişki olduğunun altını çizmekte fayda görüyorum.   çok değerli şeflerin katılımı ile hem gastronomi dünyasına hem de
         Bugün mide ve bağırsak rahatsızlıklarının önemli bir kısmı yetersiz,   turizme önemli katkılar sunulacağını aktardı. Turizm İşletmeciliği
         dengesiz ve kalitesiz beslenmeyle ilgili olduğu gibi, yiyeceklerin   ve Otelcilik Yüksekokulu olarak çok sayıda projeler, çalıştaylar ve
         pişirilmesindeki yanlışlardan da kaynaklanmaktadır.” dedi.  eğitimler düzenlediklerini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Adem Yavaş,
                                                                 yüksekokulun fakülteye dönüşmesi noktasında da hummalı bir
         Gastronominin ülke ekonomisi ve turizmi açısından da önemli olduğunu   çalışma içerisinde olduklarını belirtti. Dr. Öğr. Üyesi Adem Yavaş,
         vurgulayan Rektörümüz Prof. Dr. Hülagü, “Geçtiğimiz yıla baktığımızda   kongrenin düzenlenmesinde Kocaeli Valiliği ve Kocaeli Büyükşehir
         Ülkemiz ekonomisi ortalama %11 büyürken, hizmet sektöründeki   Belediyesi’nin önemli destekleri bulunduğunu söyleyerek, özellikle
         büyümenin %25’leri aştığı görülmektedir. Buradan kesin bir biçimde   Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü ve Kartepe Belediye Başkanı
         ülkemizdeki  hizmet  sektörü  büyümesinin,  toplam  büyümeden  büyük   Hüseyin  Üzülmez  ve  kongrenin  gerçekleşmesine  katkı  sunanlara
         olduğunu görmek mümkünken, bu alanda artan ihtiyaçları da göz ardı   teşekkür etti.
         etmemeliyiz. Dünyanın en gelişmiş mutfaklarından biri olan ve en
         büyük  çeşitliliğe sahip Türk  Mutfağı’nın  hizmet  sektöründe hakettiği   Kocaeli Üniversitesi ve Kartepe Belediyesi tarafından, Kocaeli
         yere ulaşması ekonomik ve kültürel açıdan büyük önem kazanmaktadır.”   Valiliği ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle 20-
         ifadesinde bulundu.                                     22 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan “Uluslararası
                                                                 Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi”nde Gıda Bilimi,
         “En Büyük Destekçimiz Kocaeli Üniversitesi”             Endüstri 4.0, Ekonomi, Kültür, Tarih, Turizm gibi çeşitli alanlarda
         Kartepe’de turizmin tüm alanlarında önemli çalışmalara imza attıklarını   farklı ülke, kültür ve disiplinlerdeki akademisyenler önemli
         söyleyen  Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez, “Turizmi,  sırf   bildiriler sunulacak.
         doğa turizmi ile sınırlandırırsanız turizm kenti olamazsınız. Gastronomi,
           8
                 8. GÜN
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15